Cât de tare va arde noul Guvern leul?

 

Taxa „de solidaritate“. ­Noul Guvern intenţionează ca din 2018 să introducă o taxă  „de solidaritate”pentru salariaţii cu venituri mai mari. În programul de guvernare nu se precizează cuantumul și cui se va aplica. „În perioada următoare, într-o lună-două, Ministerul de Finanțe, ANAF vor face analize, simulări pe baza a tot ceea ce înseamnă cifre pe care le avem de la Statistică despre dimensiunea acestei taxe, unde va fi aplicată și în ce cuantum va fi aplicată. În programul de guvernare scrie foarte clar că va fi aplicată de la data de 1 ianuarie 2018 și așa vom face”, a anunţat premierul Mihai Tudose. Surse politice au declarat pentru Mediafax că ţinta o reprezintă cei cu venituri de peste zece salarii minime pe economie, iar banii vor ajunge la bugetul pentru Sănătate. În acest caz, este vorba despre cei care au un câștig net de 10.650 de lei (circa 2.300 de euro). Acești salariaţi au mai fost loviţi o dată, chiar la începutul anului, când Guvernul Grindeanu a eliminat prin OUG plafonarea contribuţiilor la asigurările sociale și la cele de sănătate la nivelul echivalentului a cinci salarii medii brute, deși, ca regulă, în Europa există plafon la contribuţii. Prin noua taxă, Guvernul va lovi exact în forţa de muncă cu studii superioare, înalt calificată din economie, în general angajaţi ai multinaţionalelor.

Impozit pe cifra de afaceri, în loc de impozit pe profit. În momentul de faţă, niciun stat membru al UE nu practică un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit. În plus, companiile avertizează că impozitarea cifrei de afaceri și nu a profitului va descuraja investiţiile și va lovi firmele nou-înfiin­ţate. De asemenea, Comisia Europeană lucrează la o directivă care va stabili o metodologie nouă de divizare a profitului impozabil între state, care va deveni inaplicabilă acum. Liviu Dragnea susține că măsura de înlocuire a profitului brut cu cifra de afaceri ca bază impozabilă este o măsură menită să combată practica multinaționalelor de a nu plăti impozite în România.

Salariu minim de 2.000 de lei, din ianuarie 2018 – o altă măsură din noul program de guvernare, care va arunca în aer cele mai multe companii, este majorarea salariului minim de la 1.450 de lei la 2.000 de lei, la 1 ianuarie 2018. În plus, firmele vor fi obligate să plătească contribuţia pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim pentru toţi salariaţii, inclusiv pentru cei cu timp parţial de lucru și cei cu plata în acord. „Dacă te uiți la statistici, firmele cu capital românesc plătesc salariul mediu undeva la jumătate față de cele cu capital străin. Dacă se produc acum creșteri bruște de salarii, nesiguranță în mediul de afaceri, aceste firme riscă să se prăbușească”, a spus omul de afaceri Florin Pogonaru.

TVA de 5% extinsă în imobiliare. „Accelerarea preţurilor imobiliarelor” este noul risc identificat de BNR ca ameninţând stabilitatea financiară a ţării, potrivit ultimului raport pe această temă. Totuși, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, vrea cotă redusă la achiziționarea de apartamente noi. El a declarat vineri că autorităţile analizează extinderea aplicării unei cote reduse de TVA de 5%. „Să nu se aplice doar la cei care nu au mai avut o proprietate și care se află la prima proprietate. Oricine dorește să-și cumpere a doua proprietate de până în 120 mp poate să o facă cu TVA de 5%”, a spus ministrul. Acesta face însă o confuzie gravă. Potrivit Codului Fiscal, de cota de 5% poate beneficia oricine mai are active imobiliare, indiferent de număr, dar legea permite ca doar o singură locuinţă să poată fi cumpărată cu TVA de 5%.

f.j.

Advertisements