România: ramurile de construcții, industrii și servicii vor crește în perioada următoare. Se spune…

Vești îmbucurătoare date de Institutul Național de Statistică (INS), care a publicat o cercetare ce prezintă evoluția viitoare a principalelor ramuri ale economiei. Astfel, conform anchetei INS, cele mai productive sectoare ale economiei românești vor fi cele ale comerțului cu amănuntul, construcțiilor, industriilor și serviciilor.

În comunicatul INS se precizează: ”Soldul conjuctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii valorii unui indicator statistic”. Adică un fel de ”va crește, spun ei, dar noi nu garantăm cu nimic”.

Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru perioada imediat următoare (mai exact, următoarele 3 luni) o creștere a volumului de producție (sold conjuctural +10%). Pentru fabricarea băuturilor se va înregistra o tendință de creștere accentuată, că doar halba e-n floare perioada asta, nu?, cu un sold conjuctural +42%.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +5% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna iunie 2017, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +26%). Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +11%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +28%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +25%).

Conform estimărilor din luna iunie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Advertisements